Spanyolország

Spanyolorszaghoz

A spanyol kontinens Észak-keleti, az európai turisták által már több évtizede kedvelt nyaralóövezete a Costa Brava, azaz a “Vad part”. A tengerparton a szállodák sora várja az idelátogató turistákat, gondoskodva a tökéletes nyaralás minden feltételéről. A pálmákkal övezett sétányon éttermek, tavernák, esténként bárok, diszkók teszik még feledhetetlenebbé az ott töltött napokat. Gyönyörű strandok, homokos öblök csalogatják a fürdőzés szerelmeseit.

Costa Del Maresme – Santa Susanna

Katalónia közkedvelt turista paradicsoma, hosszan elnyúló tengerpartjával, valamint kulturális értékekben gazdag városaival. A tengerpart aprókavicsos stranddal rendelkezik. A tengerparti sétánytól alig pár percre az óváros szűk kis utcácskáin sétálva meglátogathatjuk Malgrat de Mar gótikus templomát.

Útvonal, felszállási lehetőségek, indulási időpontok:  Budapest- Székesfehérvár 8:45 – Várpalota 9:15 – Veszprém 9:45 (Hotel) – Pápa 11:00 (várkerti parkoló) – Ajka 11:30 (vasút-állomás) – Rédics – Ventimiglia – Nice- Santa Susanna

Utazás: luxusautóbusszal
Ellátás: Félpanzió ( reggeli, vacsora büférendszerben). Teljes panziós felár: 13.000 Ft/ fő

Szállások

Hotel Riviera*** és Hotel Alhambra***

Fekvése: a parti sétányon a tengerparttól kb. 50 m-re fekszik.

Szobák: 2 -3 ágyas, illetve 2 gyermek esetén 4 főre pótágyazhatóak. A berendezés egyszerű, fürdőszoba, légkondicionálás, balkon, telefon, TV és bérelhető szobaszéf.

Szolgáltatásai: recepció, bár, biliárd asztal, TV sarok, széfbérlés, úszómedence, gyermek játszótér, esti szórakoztató programok stb.

Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora) büférendszerben. Teljes panzió felára: 13.000 Ft/fő

Árak

2018

Részvételi díj Ft/fő

Ft/Felnőtt, busszal együtt
 Június 22-július 1. Hotel Alhambra 114.000 Ft/fő
 Augusztus 17-26. Hotel Riviéra és Hotel Alhambra 134.000 Ft/fő
 Augusztus 31-szeptember 9. Hotel Riviéra és Hotel Alhambra 114.000 Ft/fő
 Szeptember 7-16. Hotel Riviéra 104.000 Ft/fő
Teljes panzió felára 13.000 Ft/fő
Egyágyas felár 35.000 Ft
Kötelező üdülőhelyi illeték: 0,5 €/éjszaka 16 év felett. (helyben fizetendő)
Gyermekkedvezmény 2-11 éves korig (2 felnőttel egy szobában): 1 gyermek 50%, 2. gyermek: 25%

 

A részvételi díj tartalmazza: a szállást (7 éj), a félpanziós ellátást, sétát Monte Carlo-ban, az utazási költséget autóbusszal és a csoportkísérő díját.

Fakultatív programjainkat helyi partnerirodák szervezik és bonyolítják. A részvételi díjak euróban fizetendők (felnőtt/gyermek).

Spanyol fakultatív programok:

Flamenco est (péntek)  italfogyasztással: kb., 39/20 €

Spanyolos est, élőzenére szórakozhatunk és megnézhetjük a világ leggyorsabb flamenco-táncosának produkcióját, meghallgathatunk egy híres spanyol gitárost és énekest. Visszaindulás éjfél körül.

Középkori lovagi est (kedd) kb. 56/28 €, csak italfogyasztással 40/20 €

Nagyon hangulatos, esti program vacsorával. Torderában néhány órára visszatérünk a középkorba. A bőséges “evészet és ivászat” alatt lovagi viadalokkal, majd tánccal, végül pedig félórás flamenco-show bemutatásával szórakoztatja a várúr a vendégeit. Az étkezés evőeszközök nélkül, kézzel történik!

Barcelona Aquárium +szökőkút 37/32 €   vagy séta + szökőkút  (vasárnap) 17€ (+ belépő)

A délután folyamán két program közül választhatnak. Egyrészt lehetőségük nyílik megtekinteni Európa egyik legnagyobb akváriumát, vagy szabad program keretében, egyénileg sétálgatni, ismerkedni a Rámblával a belvárossal. A programok után Európa legnagyobb világító és zenélő szökőkútját tekinthetik meg. A program kora délutántól éjfélig tart.

Andorra – a miniállam (kedd) kb. 40/29 €

Egy rendkívüli kirándulás a spanyol-francia határ között lévő, 468 km2 alapterületű miniállamban, mely a Pireneusok szívében, 1200 m magasan terül el. Végigutazunk egész Katalónián, átkelünk egy 5 km-es alagúton és gyönyörködhetünk az Alpesi tájban, a különleges hegyvidéki építészetben. Mivel a miniállam adó- és vámmentes ország, így vásárlással is kellemesen összekapcsolható. Egész napos program.

Barcelona, Montserrat (csütörtök) 37/20€ (gyermek 12 éves korig)

Egész napos kirándulás. Délelőtt ismerkedés Barcelonával: Sagrada Familia, az 1888-as Világkiállítás színhelyei, Diadalív, kormányépületek, kikötő, Kolumbusz-emlékmű, Ramblák, gótikus negyed, Plazza Catalunya, majd a Montjuic-hegy kilátójáról búcsúzunk a várostól, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. Ezt követően délután Spanyolország második legnagyobb búcsújáró helyét, a 700 méter magas, páratlanul szép környezetben lévő Montserrati-kolostort tekinthetik meg utasaink. Itt a bencés rendi apátság templomában látható a világhírű Fekete Madonna, a katalánok védőszentje.
Marineland (szerda) kb. 26/20 € (gyermek 1,40 m magasságig)

A többhektáros szabadidőközpontban egyszeri belépő megfizetése után tekinthetik meg a delfin-, fóka-, papagáj show programokat, és használhatják az úszómedencéket, vízicsúszdákat. Található még itt egy miniállatkert, játszópark, ajándéküzlet és étterem.

Botanikus kert, Blanes (péntek) 15 €

Látogasson el az egzotikus növények, kaktuszok, pálmák, egyéb csodák világába a természet szépségéért rajongó látogató

HASZNOS TUDNIVALÓK SPANYOROSZÁGRÓL

Iratok:
Útlevél: Magyarország uniós csatlakozása, 2004. május 1. után a magyar állampolgárok útlevelükkel vagy személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Mindazonáltal a helyi hatóságok továbbra sem ajánlják, hogy a kiskönyv alakú, régi típusú személyi magyar személyi igazolvány úti okmányként való használatát. Az útlevél mellett/helyett csak az új, kártya formátumú személyi igazolvány használata javasolt.
Vízum: magyar állampolgárok számára 90 napig nem szükséges, idegen állampolgárok saját nagykövetségükön illetve konzulátusukon kaphatnak tájékoztatást.

Időeltolódás: nincs
Elektromos áram: hálózati feszültség 220 V.
Nyelv: hivatalos nyelv a spanyol, Katalóniában a spanyol és a katalán, de a szállodákban és vendéglátóhelyeken beszélik az angolt, a németet és a franciát.

Pénz és vásárlás Spanyolországban
Pénzváltás: Hivatalos pénznem 2002. jan. 1. óta az euro (1€=kb.300Ft). 1 €=100 cent. Néhány helyen lehet forintot váltani, de kedvezőtlen árfolyamon.
Üzletek nyitva tartása: hétfőtől vasárnapig 09.00-13.30 illetve 16.00-21.00. Főszezonban az élelmiszerüzletek, szupermarketek egésznap nyitva tartanak. Ünnepnapokon (nemzeti és katolikus ünnepek alkalmával) előfordulhat a teljes zárva tartás.

Ételek-italok Spanyolországban
Ételek-italok: érdemes kipróbálni a tipikus spanyol ételeket. Éttermek, pizzériák, cukrászdák mindenütt nagy számban várják a turistákat. A spanyol konyhára jellemző az olivaolaj használata, a sok saláta, halféle. Italok közül a bor a legelterjedtebb, de legtipikusabb alkoholtartalmú italuk a sangria. Vendéglátóhelyen jó néven veszik a borravalót.
Ivóvíz: a csapvíz fogyasztható (nem javasolt!) de kellemetlen ízű, kényes gyomrúaknak nem ajánlott, a boltokban 1,5 – 5 literes kiszerelésben palackozott víz kapható.

Strandok:
a partokon rengeteg a széles, hosszan elnyúló, homokos strand, a Costa Brava vidékén sok apró öböl van, a fürdési szezon májustól októberig tart, az átlagos vízhőmérséklet 19-26 C. A strandokon napozóágyak bérelhetők. A víz északon gyorsan mélyül. Napozásnál – különösen a déli órákban – fokozottan elővigyázatosságra hívjuk fel a figyelmet, mivel a nap ereje a tengerpartokon igen erős, de a kellemes széljárásban vagy borult időben ez nem érezhető. Ajánlott a legalább 15 faktoros, gyermekeknél még erősebb napolaj, krém használata. A strandokon belépőjegy nincsen, a napágyakért és napernyőkért azonban fizetni kell.

Egészség:
A külföldi utazás időtartamára célszerű biztosítást kötni. Tanácsos, hogy ismerjék gyógyszereik hatóanyagát, hogy szükség esetén a spanyol gyógyszertárakból is beszerezhessék a megszokottat helyettesítő gyógyszert.

Biztonság Spanyolországban
Közbiztonság: mind a nagyvárosokban, mind az üdülőhelyeken fokozott óvatosság ajánlott, mivel legtöbb helyen nagy a forgatag… Készpénzét, kérjük, tegye több helyre, szállodákban széfbe, értékeit pedig tartsa ugyancsak biztonságos helyen. Kerülje az csoportokban sétáló virágárus lányokat, utcai árusokat!

Autó- és motorkölcsönzés Spanyolországban
A jármű bérlőjének minimum 1 éves jogosítvánnyal kell rendelkeznie, és be kell töltenie 21. életévét. A bérléshez szükséges az útlevél felmutatása. Érdemes meggyőződni róla, mit tartalmaz a bérleti díj (ÁFA, biztosítás). A járművet teletankolva adják át és ugyanígy kérik vissza.

Autóval érkezőknek – Közlekedési szabályok és bírságok Spanyolországban
Ha személyautóval érkezik, bizonyítani kell a felelősségbiztosítás érvényességét (zöld kártya).
Felhívjuk a Spanyolországba gépjárművel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. A használat a gépkocsit elhagyó utasokra is vonatkozik. A bírság mértéke elérheti a 90 € összeget is.
Biztonsági öv használata kötelező.
A közlekedési szabályok azonosak a többi európai ország szabályaival. Sok helyen autópályadíjat kell fizetni. Autójukra, kérjük fokozottan vigyázzanak, ajánlott az őrzött parkolók igénybe vétele (kb. 40 €/hét).
A spanyol közlekedésrendészet – policía de tráfico – mozgó civil járművekből és taxikból is használ trafipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. Ha utóbb a felülvizsgáló bíró a rendőrségi bizonyítékokat nem találja elegendőnek, a bírság részben vagy egészben visszatérítésre kerülhet. E célból legalább három héttel a bírság után a budapesti spanyol nagykövetségen kell jelentkezni. A közlekedési bírságok magasak, 250- 900 EUR-s összegek is gyakoriak.
A tilosban hagyott és elvontatott gépkocsik vontatási díja és bírsága tapasztalataink szerint 90 EUR de elérheti a 250 EUR-t is.
Szigorúbban büntetik a gyorshajtást: a sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, az szabadságvesztéssel is büntethető.
1,2 gr/l -nél magasabb alkoholszint esetén az ittas vezetés bűncselekménynek számít.

Barcelona Főkonzulátus
Cím: Avda Diagonal 477 piso 19.
0836 Barcelona
Előhívó: (34)(93)
Telefon: 405-19-50, 405-33-62, 405-34-53
Ügyelet: Mobil:629-745-593
Főkonzul: Dr. Gulyás András
Fax: 419-46-08
Félfogadás: hétfőtől péntekig 10:00 – 12:30
E-mail: huconbcn@huconbcn.org